Nobelprijs voor de Economie uitgereikt aan Richard Thaler voor gedragseconomie

Degroof Petercam AM: sinds 2002 een pionier in Behavioral Value Strategieën

Op 9 oktober kreeg Richard H. Thaler, een van de grondleggers van de gedragseconomie en behavioral finance de Nobelprijs voor de Economie 2017. Hij bestudeerde de manier waarop irrationele beslissingen een invloed kunnen uitoefenen op de economie en de financiële markten.

Sinds 2001 heeft Degroof Petercam AM – de institutionele vermogensbeheerder die deel uitmaakt van Degroof Petercam – het academisch onderzoek van Thaler gebruikt. Het eerste ‘Behavioral Value’ fonds werd gelanceerd in 2002. Momenteel zijn de Behavioral Value Strategieën van Degroof Petercam goed voor een totaal beheerd vermogen van 2,5 miljard euro.

De Behavioral Value benadering van Degroof Petercam is grotendeels gebaseerd op een papier in het Journal or Finance, “Does the Stock Market Overreact?” door Werner F. M. De Bondt en Richard Thaler (1985). ​

Volgens hun empirische observaties hebben de markten de neiging om zowel goed als slecht nieuws op een overdreven manier te extrapoleren. Dat leidt tot te hoge waarderingen voor zogenaamde ‘glamour’ aandelen en een te lage waardering voor aandelen die uit de gratie zijn gevallen. Wanneer de ‘terugkeer naar het gemiddelde’ uiteindelijk plaatsvindt, doen de glamour-aandelen het minder goed en presteren de gevallen engelen het beste.

Begin jaren 2000 waren Jan Longeval, co-CEO van de afdeling Institutioneel Vermogensbeheer en Philippe Denef – Hoofd Kwantitatief Aandelenbeheer – van mening dat deze theorieën zouden kunnen zorgen voor innovatieve beleggingsstrategieën die outperformen. De uitdaging was om academische inzichten in gedrag om te zetten in een duidelijk beleggingsproces.

Jan Longeval: "De gedragseconomie toont aan dat veel marktdeelnemers de neiging hebben om systematisch fouten te maken. Onze doelstelling bestond erin om deze fouten in ons voordeel om te buigen aan de hand van een consequent beleggingsproces, dat de afgelopen 15 jaar in essentie stabiel is gebleven. Op die manier konden we heel wat toegevoegde waarde creëren voor onze beleggers. ”

Richard H. Thaler – wat achtergrond ​

Tot de jaren 70 was het economische denken voornamelijk gedreven door wiskundigen. Zij hadden vooral een normatieve kijk op de wereld en probeerden de economie in een model te gieten zoals ze zou moeten zijn. Dat had typisch het gevolg dat hun economische theorieën onderhevig waren aan een reeks uitgangspunten. De grondslag was dat economische spelers in het algemeen en beleggers in het bijzonder op een rationele manier denken en handelen, en altijd mikken op het objectieve optimum. Vanaf eind jaren 70 is deze visie veranderd. Een aantal gedragspsychologen begon toen de economische theorie anders te benaderen: niet langer vanuit een normatief oogpunt, maar op basis van observaties van menselijk gedrag. Ze merkten op dat de meeste beleggers niet in staat zijn om te beantwoorden aan het principe van perfect rationele beslissingsprocessen. Twee voorbeelden zijn daar een sprekende illustratie van:

1) irrationeel gedrag vloeit voort uit het feit dat mensen, wanneer zij beslissingen nemen, de neiging hebben om mentale ‘shortcuts’ te nemen. Bijvoorbeeld, wanneer zij geconfronteerd worden met complexiteit, vallen ze vaak terug op een aantal vuistregels, en vele daarvan zijn ofwel onjuist of onvolledig;

2) framing: niet enkel de objectieve inhoud van de informatie bepaalt het beslissingsproces, maar ook de manier waarop ze voorgesteld wordt. Degroof Petercam AM – Vermogen onder beheer van Behavioral Value Strategieën (AUM)

Contact :

Jurgen Vluijmans – Communication Manager Degroof Petercam AM – Tel +32 2 287 93 28 – j.vluijmans@degroofpetercam.com

About Degroof Petercam AM ​

Degroof Petercam AM is a leading and independent Brussels based asset management firm with a long-standing reputation. It is wholly owned by the independent and renowned Degroof Petercam Group, whose history dates back to 1871. Degroof Petercam AM manages funds and mandates on behalf of institutional end investors across Europe, and offers its expertise through a network of over 400 distribution partners.

Degroof Petercam AM is exclusively dedicated to long-only asset management and specialised solutions. Domains of expertise include European assets, small and mid-cap equities, behavioural finance, global fixed income and Responsible Investment. It caters to the needs of corporate and public pension funds, insurance companies, not-for profit organisations and private banks. The entity currently manages over €37bn and employs close to 140 professionals.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Degroof Petercam

Degroof Petercam (°1871) is een vooraanstaand investment house met Belgische verankering dat kan bogen op meer dan 150 jaar geïntegreerde financiële expertise.

Zowel particuliere en institutionele investeerders als bedrijven vertrouwen op onze sterke beleggingsovertuigingen en het continuüm van diensten op het gebied van private banking, vermogensbeheer, investment banking en fund servicing.

Op 31 december 2023 bedroegen onze totale klantenactiva €74,3 miljard. Meer dan 1500 experten begeleiden onze cliënten vanuit onze kantoren in België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Nederland, Duitsland, Italië, Hongkong en Canada.

Als werkgever en investeerder creëren wij verantwoorde welvaart voor iedereen, door deuren te openen naar opportuniteiten en onze cliënten te begeleiden met expertise.

Degroof Petercam is in handen van Indosuez Wealth Management (65%) en van zijn historische aandeelhouder CLdN Cobelfret (20%). Degroof Petercam profiteert van de uitgebreide expertise en actiemogelijkheden van het internationale netwerk van Indosuez Wealth Management en de groep Crédit Agricole, de 10e grootste bank ter wereld.

www.degroofpetercam.com
Degroof Petercam
Trust. Knowledge.