Degroof Petercam publiceert een nieuw geschiedkundig en economish werk ter gelegenheid van haar 150ste verjaardag

In het nieuwe boek ‘Macro-economische en financiële mijlpalen: verleden en toekomst’, gepubliceerd ter gelegenheid van de 150e verjaardag van Degroof Petercam, analyseert het macro-economische research team van de groep de economische en financiële ontwikkelingen van de laatste 150 jaar, alsook de financiële instabiliteit die inherent is aan het kapitalisme. Crisis na crisis hebben de centrale banken de grondslagen van hun monetair beleid versterkt. Het boek trekt lessen uit die evolutie, maar ook uit de recente COVID-crisis.

Hans Bevers, hoofdeconoom Degroof Petercam: "Het 150-jarig jubileumjaar van Degroof Petercam was de perfecte aanleiding om de boeiende periode van de voorbije anderhalve eeuw tot leven te brengen en terug te blikken op het indrukwekkende aantal economische en financiële ontwikkelingen. In die periode wisselden financiële crises en welvaart elkaar af. Sociaal-economisch is er ontegenzeggelijk vooruitgang geboekt, zij het op niet-lineaire, ongelijke en niet-duurzame wijze. ​ ​ Geleidelijk aan, zij het te langzaam, is het algemene besef gegroeid dat er politieke grenzen zijn aan de ongebreidelde mondialisering en dat de sociaal-economische ongelijkheden en de verschraling van de planeet fundamentele problemen vormen. Die thema's komen ook in het boek aan de orde."

Lessen voor de toekomst uit 150 jaar economische ontwikkeling

Welke macro-economische lessen kunnen we trekken? In welke mate zal het economisch herstel een groenere weg inslaan? Welke rol kan Europa spelen in de geopolitieke krachtmeting tussen Amerika en China? Welk rendement kunnen beleggers redelijkerwijs verwachten in een wereld van zeer lage of zelfs negatieve rentevoeten? ​

Naast een blik op het verleden tracht het boek ook antwoorden te geven op de talrijke vragen die rijzen over de toekomst vanuit economisch en financieel oogpunt, in de context van de gezondheidscrisis. Het boek vormt een synthese van het werk van het macro-economisch team en weerspiegelt de economische en financiële expertise van Degroof Petercam. Daarbij trachten de experts via dialectiek en kritiek het economisch denken te bevorderen met de ambitie bij te dragen tot een betere en rechtvaardiger wereld.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Degroof Petercam

Degroof Petercam (°1871) is een vooraanstaand investment house met Belgische roots dat kan bogen op meer dan 150 jaar geïntegreerde financiële expertise. Wij creëren verantwoorde welvaart voor iedereen, door deuren te openen naar opportuniteiten en onze particuliere, zakelijke en institutionele cliënten te begeleiden met expertise.

Cliënten in meer dan 20 landen vertrouwen op ons voor onze overtuigingen en onze unieke combinatie van diensten die we aanbieden op het gebied van Private Banking, Asset Management, Investment Banking (Corporate Finance en Global Markets) en Asset Services.

Het totale vermogen (onder beheer, onder administratie en in bewaring) van onze cliënten bedraagt 71,1 miljard euro (op 31.12.2022). Meer dan 1500 experten begeleiden onze cliënten vanuit onze kantoren in België (hoofdkantoor), Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Nederland, Duitsland, Italië en Hongkong.

Degroof Petercam
Trust. Knowledge.