‘The Lab’ van de Degroof Petercam Foundation wil ouderschap en werk verzoenen in België

De Degroof Petercam Foundation heeft drie Belgische non-profits beloond die zich inzetten voor een betere combinatie van ouderschap en werk in België via haar nieuwste initiatief, the Lab. Elk project ontvangt 50.000 euro en ondersteuning op maat.

BRUSSEL, 21 maart 2025 - In 2024 lanceerde de Degroof Petercam Foundation the Lab. Dit programma is opgezet om proactief de belangrijkste uitdagingen op het vlak van werk in België te identificeren en oplossingen daarvoor te ondersteunen. Dat gebeurt via onderzoek, samenwerking en financiering van maatschappelijke actoren. Het eerste project van the Lab is gericht op het verzoenen van ouderschap en werk. Volgens een internationale studie in 42 landen staat België immers op de derde plaats op het vlak van burn-out bij ouders.

In mei vorig jaar organiseerde de Degroof Petercam Foundation een nationale enquête om te onderzoeken hoe ouderschap en werk beter met elkaar kunnen worden verzoend. Het initiatief kende een groot succes, met meer dan 180.000 stemmen en 665 voorstellen van burgers. De enquête leverde nieuwe inzichten op, naast meningen van experts, en vormde zo de basis voor het aanpakken van echte, wijdverspreide zorgen. Voor de verwerking van de gegevens werd AI gebruikt, en daarbij werden drie prioriteiten vastgesteld: toegankelijkheid van kinderopvang, inclusieve gezinsondersteuning, en aanpassing van de werkplek. In tegenstelling tot traditionele filantropie, waar oplossingen vaak van bovenaf worden geïmplementeerd, stelt the Lab lokale actoren in staat om zelf oplossingen voor te stellen en te implementeren. De actoren worden gestimuleerd om samen actieplannen op te zetten.

Zestig organisaties hebben zich geëngageerd om oplossingen voor het combineren van ouderschap en werk in België te versnellen, onder andere door deel te nemen aan negen gezamenlijke workshops. Vervolgens konden de deelnemers hun project indienen, wat resulteerde in 25 officiële kandidaturen. De impact van elk project werd geëvalueerd aan de hand van een gestructureerd beoordelingskader, waarna drie projecten werden geselecteerd die werken aan een strategische versnelling:

BB Welcome by Impactoo
Duizenden gezinnen hebben problemen om kinderopvang te vinden, waardoor ouders, vaak moeders, zich genoodzaakt zien om minder te gaan werken. Een aanzienlijk aantal kinderopvangfaciliteiten sloot de deuren en nog eens 10.000 plaatsen riskeren hetzelfde lot te ondergaan. BB Welcome stelt daarom samen met de Fédération Wallonie-Bruxelles en de gemeenten een haalbare financieringsoplossing voor om het wegvallen van kinderopvangplaatsen een halt toe te roepen en nieuwe voorzieningen mogelijk te maken. Dat doen ze door inspanningen uit de private en publieke sector te combineren.

Petit Vélo Jaune
Le Petit Vélo Jaune helpt eenoudergezinnen – voornamelijk vrouwen – die het financieel en sociaal moeilijk hebben door wekelijks vrijwilligers bij hen te laten langsgaan. Zo willen ze het isolement van de ouders doorbreken en hun zelfvertrouwen en autonomie vergroten, op hun eigen tempo. Dankzij die ondersteuning kunnen ouders de controle over hun leven terugwinnen en krijgen ze nieuwe kansen op het vlak van werk en onderwijs, en in hun sociale leven.

Label by Be Family & La Ligue des Familles
Label by Be Family en La Ligue des Familles vertrekt vanuit de vaststelling dat veel ouders in België moeite hebben om voltijds te werken en van baan zouden veranderen als ze elders een betere ondersteuning zouden krijgen. Daarom reikt Label ouders en bedrijven oplossingen aan. Hun aanpak omvat een certificeringsproces dat het gezinsbeleid van bedrijven beoordeelt, de doeltreffendheid van bestaande maatregelen evalueert en de impact ervan meet. Label ondersteunt bedrijven eveneens met expertise op het gebied van Corporate Social Responsibility (CSR) en Diversity, Equity & Inclusion (DEI), en pleit voor verbeteringen in de wetgeving om een ondersteunende omgeving voor werkende ouders te creëren.

Volgende stappen
De drie projecten kunnen samen met de belangrijkste stakeholders verder werken aan hun ontwikkeling op de lange termijn. Ze krijgen ondersteuning op maat voor fondsenwerving, de ontwikkeling van hun partnerschappen, impactmeting en zichtbaarheid. Ook ontvangen ze een beurs van 50 000 euro.

Anne-Sophie Pype, managing director Degroof Petercam Foundation: “Met the Lab pakken we een van de meest dringende problemen aan op de huidige arbeidsmarkt in België: het combineren van ouderschap en werk. We hanteren een collaboratieve aanpak omdat we geloven dat echte oplossingen alleen door samenwerking kunnen worden bereikt. De resultaten tonen aan dat er wel degelijk oplossingen bestaan. Het is nu aan ons allemaal om met die resultaten aan de slag te gaan en nieuwe denkwijzen en praktijken te ontwikkelen. We zijn ervan overtuigd dat ouderschap gezien moet worden als een troef voor onze hele samenleving. De eerste steen is gelegd. Laten we dit project nu samen verder uitbouwen!”

Meer details over de drie projecten zijn opgenomen in het bijgevoegde PDF-bestand.

20250320_The Lab - appendix_NL.pdf

PDF - 925 Kb

 

Contacteer ons

Arnaud Denis

External Communication, Degroof Petercam

Alexandra Niehe

Head of corporate communications, Degroof Petercam

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Degroof Petercam

Degroof Petercam (°1871) is een vooraanstaand investment house met Belgische verankering dat kan bogen op meer dan 150 jaar geïntegreerde financiële expertise. Zowel particuliere en institutionele investeerders als bedrijven vertrouwen op onze sterke beleggingsovertuigingen en het continuüm van diensten op het gebied van private banking, vermogensbeheer, investment banking en fund servicing.

Op 31 december 2023 bedroegen onze totale klantenactiva €74 miljard. Meer dan 1500 experten begeleiden onze cliënten vanuit onze kantoren in België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Nederland, Duitsland, Italië, Hongkong en Canada.

Als werkgever en investeerder creëren wij verantwoorde welvaart voor iedereen, door deuren te openen naar opportuniteiten en onze cliënten te begeleiden met expertise. Degroof Petercam is in handen van Indosuez Wealth Management en van zijn historische minderheidsaandeelhouder CLdN Cobelfret. Degroof Petercam kan steunen op de uitgebreide expertise en het internationale netwerk van Indosuez en de groep Crédit Agricole, de 9e grootste bank ter wereld (The Banker, 2024).

www.degroofpetercam.com
Degroof Petercam
Trust. Knowledge.

 

 

 

Neem contact op met